Novinky modelové řady kol Galaxy 2013

Pro sezonu 2013 připravila značka Galaxy mnoho horkých novinek, zejména mezi topmodely. Zcela zásadním počinem se stal vstup značky do světa velkých (myšleno 29") kol. V nabídce je hned několik modelů, které uspokojí jak nejnáročněšího závodníka, tak ekonomičtěji smýšlejícího víkendového jezdce.

Na úplném vrcholu nabídky stojí model Perseus. Carbonový rám se všemi atributy současnosti - unidirectional carbon, taper krk pro vidlici i postmount úchyt třmenu kotoučové brzdy a hmotností 1,15kg ve velikosti 19"  v elegantní černé barvě s bílými nápisy je pýchou značky. Nabízen je v několika variantách výbavy. Nejvyšší, vybavený kompletní sadou Shimano XT pruží vpředu Factory Series vidlicí FOX Float100 CTD-FIT a stojí na kolech Black Jack XC29 s plášti Kenda. Skvost dolaďují komponenty Deda Elementi a cena je stanovena na bez deseti korun 62 tisíc. Další varianty se liší výbavou specifikovanou již v názvu - SLX a SRAM X.9 Oba shodně pruží vidlicemi Rock Shox XC32 Solo Air. Příznivce Shimano zaplatí za model SLX 47990 Kč, příznivce amerického koncernu SRAM za model X.9 51990 Kč.


Hliníkovou alternativou 29" stroje představuje u značky Galaxy model Skylab. Nabídka variant je v tomto případě širší, model XT s vidlicí FOX stojí bez deseti korun 40 tisíc, SLX s vidlicí Rock Shox XC32 25990 a model se Sramem X.9 25990 Kč. Nabídka Skylabů sahá komponentově ještě níže a to modely Skylab Deore a Skylab Alivio. Splní tak za rozumnou cenu požadavky bikerů, který chtějí využívat výhod 29" kol či nejsou ještě zcela rozhodnuti a chtějí dvacetdevítky vyzkoušet na vlastní kůži. Skylab Deore má mimo komponentů s výše uvedené sady hydraulické kotoučové brzdy Tektro Draco, kola napletená na ráfcích Rodi Excalibur a vidlici Suntour XCM s hydraulickým lockoutem. Varianta stojí 16990 Kč. Nejlevnější verze za 12990 Kč je vybavena komponenty Shimano Alivio, brzdami Tektro Draco a koly na ráfcích Rodi Freeway disc, na postu přední vidlice pruží osvědčený Suntour XCM s mechanickým lockoutem.

Pro koho je rozměr 29" příliš, může v nabídce Galaxy sáhnout po některém z modelů široké nabídky 26" MTB. Svou pozici na výsluní topmodelů opět hájí Sirius, čemuž se díky špičkovému vybavení a carbonovému rámu nelze divit. Opět je v nabídce více variant, rám z unidirectional carbonu je však pro všechny verze shodný. U modelu s označením XT většinu komponentů jak název napovídá tvoří sada Shimano XT, vpředu pruží nejlepšími technologiemi nabitá vidlice FOX Float 100 CTD-FIT s pevnou 15mm osou, na které se otáčí přední kolo Black Jack 380. Zadní kolo stejného provedení je na rychloupínák. K dokonalosti nechybí ani komponenty Deda Elementi. Prodejní cena 55990 Kč. Sirius XT/SLX postavený na stejném rámu využívá komponentový mix Shimano XT/SLX i další zvučné značky jako Rock Shox Recon Silver (vidlice) nebo Rodi Excalibur (napletená kola). Za cenu 39990 získáte krásné kolo doladěné komponenty Richey, WTB a Kenda.

 

Příznivci hliníkových ořů mohou být nadšeni. Nejvyšší Alu model Proteus je pro novou sezonu nabízen dokonce v devíti různých variantách. Pojďme se blíže podívat a Proteus s označením 3. Ten je nabízen podobně jako devětadvacítkový Skylab ve variantách s výbavou Shimano XT, Shimano SLX a Shimano Deore, případně Sram X.9. Ve variantě XT činí jeho cena 36990 a na postu odpružení najdeme vidlici FOX Evolution Series Float 100 CTD O/C, na postu doplňků takové značky jako Mavic, Kenda nebo Ritchey. Model SLX má o řadu nižší vybavení i cenu (24990 Kč), vidlici Rock Shox XC32 Solo Air s dálkovým ovládáním a doplňky Black Jack a Ritchey. Shodnou výbavu co se týče kol, vidlice a doplňků má i model X.9, hlavní rozdíl je ale v použité sadě, která je jak už napovídá název SRAM X.9 za cenu 28990 Kč. Nejníže postavený, pouze však co se hierarchie týče, je model Proteus 3 Deore, vybavený kombinací komponentů Shimano SLX a Deore, kotoučovkami Tektro Draco, vidlicí Suntour XCR a doplňky ZOOM. Toto balení přijde na bez deseti korun 20 tisíc.

Pokud se podíváme do nižších pater nabídky, zaujme nás model Meteor 2. Model postavený na Al 6061 rámu s dvojitě zeslabovanými trubkami je nabízen ve dvou variantách jednak co se barevného provedení týče a jednak co se týče vybavení. Meteor 2 SLX je osazen mixem komponentů Shimano Deore a SLX, kola RodiVR17 zastavíte pomocí spolehlivých V-brake Shimano M432 a proti drncání pomůže kvalitní vidlice Suntour XCR RL se 100mm zdvihu. To vše za 17990 Kč. Ekonomičtější variantu představuje model Meteor 2 Deore, vybavený levnější sadou, vidlicí Suntour XCM s mechanickým lockoutem a brzdami Tektro V-brake. Oproti předchozímu modelu je o 5000 levnější.


Jste-li sportovně založenou dámou, toužící po rekreačně-sportovním MTB i pro Vás má značka Galaxy jasnou volbu. Je jí model Iris se speciální dámskou geometrií, dámským sportovním sedlem, měkčími gripy a měkčí vidlicí Suntour XCT. Komponentové vybavení spoléhá na kombinaci několika sad Shimano, kola Rodi Skorpion se spolehlivými plášti Kenda Kobra. V krásné bílo/bledě modré barvě stojí 9490 Kč.

V nabídce značky nejsou ale pouze horská kola. Širokému portfoliu crossů svítí z pomyslného nebe topmodel Orion. Elegantní model v decentním tmavém barevném provedení podtrhuje aristokratický původ v obou variantách výbavy. Vyšší model s kombinací Shimana XT a SLX, vidlicí Suntour NRX D-LO je k mání za 19990 Kč, levnější verze s kombinací Deore a Alivia a vidlicí Suntour NVX MLO za 13990 Kč.

Odvážnou barevnou kombinací zaujme dvojice dámských crossových modelů Jupiter Cross Lady a Oktant Cross Lady. Nadčasová bílá barva je doplněny výraznou růžovo/fialovou - Jupiter nebo modro/fialovou - Oktant. Oba modely mají ve výbavě pro zvýšení pohodlí odpruženou sedlovku a představec se stavitelným úhlem sklonu. Prvně jmenovaný Jupiter je vybaven mixem sad Shimano Deore, Alivio a zamykací odpruženou vidlicí Suntour NEX MLO za 12590 Kč. Druhý jmenovaný Oktant má stejnou vidlici, osazen je však kombinací sad Shimano Alivio a Acera a cena klesla na 10990 Kč.

Další novinky postupně představíme. Patří mezi ně nová řada horských a krosových kol Galaxy basic i široká nabídka dětských kol v nových designech. V nových barvách nabízíme i koloběžky a odrážedla Galaxy. Info: www.galaxy-bike.cz 

Jiří Karfík

zpět