AVG Náměšťský Cyklomaraton 2012 - 6.závod Galaxy série v Náměšti nad Oslavou

V Náměšti nad Oslavou pokračovala již 6. dílem Galaxy série 2012. Hlavní závod na 89 kilometrů ovládli Milan Fajt a Soňa Vlachová.

V sobotu 18. srpna dýchala Náměšť nad Oslavou, známá též jako dějiště jedinečných hudebních festivalů, v rytmu cyklistiky. Právě v tomto pětitisícovém městečku se totiž konal se zde již šestý závod celkem osmidílné Galaxy série - AVG Náměšťský Cyklomaraton.

Nejdelší trasa, které si svou premiéru odbyla v této podobě již v loňském roce, měřila opět 89 kilometrů a nabídla nevelké převýšení 1383 metrů. Stejně jako trasa B na 41 kilometrů vedla převážně po lesních a polních cestách, ale i singletrailech a lesních pěšinkách.

V půl jedenácté se na Masarykově náměstí v Náměšti nad Oslavou postavili na start účastníci delší trasy, které nejdříve čekal úvodní okruh směrem na Častotice, Vanoč a přes Naloučany zpět do Náměšti nad Oslavou, kde byla první občerstvovací stanice. Přestože se jelo hned po startu převážně po širokých cestách, startovní pole se již velice záhy nadělilo na větší či menší skupiny, které pak osamoceně projížděly opět Masarykovým náměstím.

Rychlé polní cesty, na nichž se kvůli suchu hojně prášilo, stále nahrávaly velmi rychlému průběhu závodu. Po průjezdu městem se závodníci vydali směrem na Kralice nad Oslavou a Březník, odkud po rychlém sjezdu trať zavedla bikery do údolí Oslavy a podél řeky maratonci pokračovali okolo Skřipského a Senoradského Mlýna, místy velmi pěknými úseky po lesních cestách, až k vodní nádrži Mohelno. Vodní dílo, které slouží jako spodní vyrovnávací nádrž nedaleké dalešické přehrady, objíždí trasa AVG Náměšťského Cyklomaratonu po pravém břehu.

U Kramolína závodníci přejeli hráz přečerpávací vodní nádrže Dalešice a chvíli pokračovali po asfaltu, aby pak znovu zamířili do terénu a ke třetí občerstvovací stanici na Zeleném kopci, která byl umístěna přímo pod Rozhlednou Babylon – jednou z nejstarších rozhleden na území České republiky. Odtud již obě trasy, dlouhá i kratší na 41 kilometrů, pokračovaly společně převážně směrem k Náměšti nad Oslavou. Závěrečné kilometry již byly spíše sprintem do cíle, ale přesto se ještě našlo pár technických úseků, které zpestřily jinak převládající rychlé lesní cesty na cestě do cíle.

Devětaosmdesátikilometrovou trať nejrychleji zvládnul v čase jen minutu a 17 vteřin nad hranicí tří hodin brněnský závodník Milan Fajt (Eurofoam Sport Team). Necelých pět minut ztratil na druhém místě Tomáš Gladiš (Galaxy CykloŠvec) a dalších 23 vteřin zpět byl třetí František Haitl (Galaxy CykloŠvec). Mezi ženami triumfovala Soňa Vlachová (MMB) před Kájou Polívkovou (Trek-Salomon) a Janou Matláškovou (Galaxy CykloŠvec).

Krátká trasa na 41 kilometrů odstartovala z náměšťského centra v pravé poledne a zvolilo ji více než dvě stovky startujících. Kromě úvodní smyčky a úseku okolo Mohelna krátká trasa kopírovala průběh dlouhé trasy závodu a bikeři při jejím zdolávání nastoupali 750 metrů. Absolutnímu pořadí dominoval Václav Strnad (Inkospor), mezi ženami se z vítězství radovala Eva Kratochvílová (Alpine Pro - Author Team).

Jen deset minut po startu krátké trasy na svá kola usedly děti, pro něž organizátoři připravili vložené závody dětských kategorií v blízkosti náměšťského náměstí. Odpoledne po dojetí všech závodů přišlo na řadu slavnostní vyhlášení výsledků, během něhož stejně jako ve všech ostatních závodech Galaxy série byli vítězové jednotlivých kategorií dekorováni dresem Galaxy série od značky GO! a následovala tradičně bohatá tombola startovních čísel, která uzavřela příjemně strávený den a pohodovou atmosféru na východním okraji Vysočiny.

 

Foto: Aleš Chmelíček

Výsledky 89 km - trasa A:
1. FAJT Milan (Eurofoam Sport Team) 3:01:17
2. GLADIŠ Tomáš (Galaxy CykloŠvec) +4:53
3. HAITL František (Galaxy CykloŠvec) +5:16
4. HYNEČEK Michal (Merida Biking Team) +7:08
5. RYGL Jaroslav (Merida Biking Team) +8:07

1. VLACHOVÁ Soňa (MMB) 3:38:04
2. POLÍVKOVÁ Kája (Trek-Salomon) 1:57
3. MATLÁŠKOVÁ Jana (Galaxy CykloŠvec) +16:08

Výsledky 41 km - trasa B:
1. STRNAD Václav (Inkospor) 1:25:16
2. VÁŇA Pavel (Tišnov Bikers) +0:27
3. PEŠKA Pavel (CBASE) +0:30

1. KRATOCHVÍLOVÁ Eva (Alpine Pro - Author Team) 1:51:47
2. POPKOVÁ Ivana (KC Hakr Brno) +0:47
3. NEZVEDOVÁ Věra (Cyklo Team Mikulášek Znojmo) +4:35

Kompletní výsledkové listiny zde.

Více informací na www.galaxy-serie.cz nebo cyklomaraton.sokolisti.org
 

www.mtbs.cz

zpět